Home arhiv-dogodkov-dbus DANCS-PIRAN MEDNARODNI POLETNI BALETNI SEMINAR

DANCS-PIRAN MEDNARODNI POLETNI BALETNI SEMINAR

Dancs center, c/o Osnovna šola Cirila Kosmača Piran, 3. – 16. AVGUSTA 2014 


Sredi poletja, od 3. do 16. avgusta 2014, je v Piranu potekal 1. mednarodni baletni in plesni seminar z imenom Danc’s Piran. Seminar je organiziralo Društvo baletnih umetnikov Slovenije ob dodatni pomoči Mednarodne DanceChance fundacije, ki je v zadnjem trenutku pomagala seminar izpeljati. Pri organizaciji so pomagali še Občina Piran, Osnovna šola Cirila Kosmača, JSKD OE Piran in ZKD Karol Pahor Piran.

Z ozirom, da je bil tovrstni baletni seminar na slovenskih tleh organiziran prvič, je čeprav nezadostna udeležba, da bi s kotizacijami krili vse stroške organizacije seminarja, udeležba presegla pričakovanja organizatorjev.

Mednarodni plesni poletni seminar je bil namenjen poklicnim plesalcem, plesnim pedagogom, učencem in dijakom ter plesnim ustvarjalcem z vsega sveta. Udeleženci so se lahko odločali med osnovnim in nadaljevalnim/profesionalnim baletnim tečajem, tečajem za sodobni ples in tečajem za učitelje. Slednjega smo bili navkljub odlični zasedbi strokovnjakov s področja baletne pedagogike zaradi majhne udeležbe primorani odpovedati.

Udeleženci Danc’s Piran 2014 so po zaključku posameznega tedna seminarja predstavili pridobljeno znanje na odru na Tartinijevem trgu.

Za pomoč pri umetniški organizaciji seminarja je DBUS prosilo mednarodno priznanega strokovnjaka z Nizozemske, prof. Johna Bliekendaala. Tako program kot zasedba pedagogov sta bila premišljena.

Najštevilčnejša udeležba je bila na obeh baletnih tečajih, osnovnem in nadaljevalnem.

V osnovnem tečaju so poučevali Tijuana Križman Hudernik in John Bliekendaal (klasični balet), Arianne Lafita Gonzalves (tehnika na konicah prstov in repertoar ) in Rosana Hribar (improvizacija).

Na nadaljevalnem/profesionalnem tečaju v prvem tednu so poučevali Kubanka Arianne Lafita Gonzalves (klasični balet, repertoar za dekleta in pas de deux), Italijan Vittorio Galloro (tehnika za moške plesalce in pas de deux), ob pomoči DanceChance fundacije pa še Ana Catalina Romàn (koreografska delavnica Williama Forsythea), Španec Antonio Chamizo Salcedo (balet), John Bliekendaal (pas de deux), Christian Guerematchi (sodobna baletna in plesna tehnika) in Francoz Patrick Delcroix (koreografska delavnica Jirija Kyliana).

Tečaj sodobnega plesa so vodili Vittrio Galloro (balet) ter Rosana Hribar in Gregor Luštek (koreografska delavnica in sodobne plesne tehnike), v drugem pa Christian Guerematchi (sodobne plesne tehnike in Leilla McMillan (passing through in flying low).

Odlični odzivi in zadovoljstvo udeležencev so organizatorja prepričali, da bo seminar organiziral tudi v prihodnje.

Več informacij na spletni strani DANC`S: www.dancs-piran.com

 

Date

04. - 16.08.2014
Expired!

Lokacija

Osnovna šola Cirila kosmača Piran
Oljčna pot 24, 6330 Piran - Pirano
Kategorije

Organizator

Društvo baletnih umetnikov Slovenije