BALETNI KONCERT

POREČ, 23. oktober 2015 ob 20:00


MLADI SLOVENSKI BALET IN DBUS

Mladi slovenski plesalci so z raznolikim programom prebudili jesensko sonce v Istri in pričarali delček baletnega življenja v okolje, kjer takih predstav občinstvo ni vajeno spremljati.

Na povabilo Slovenskega kulturnega društva Oljka s predsednico go.Miriam Pran je DBUS z Mladim slovenskim baletom popestril svečane večere, ki jih je dotlej obeleževalo zborovsko petje. V oktobrskih dneh je šest slovenskih kulturnih društev iz Istre povezalo Umag, Poreč, Buzet in Pulo v kulturno transverzalo. Prav blizu Poreča  že nekaj let pogosto domuje nekdanji solist ljubljanskega baletnega ansambla Miodrag Basailović. Zasluge za povabilo in izjemno odmeven večer gredo prav njemu in njegovi soprogi Viktoriji, saj sta se oba res s srcem podala v novo nalogo. Za Mija kot so mu rekli kolegi, je bila trema gotovo večja kot pred kako predstavo, kjer je plesal sam.

Pozdravni nagovor ob prireditvi sta prispevala g.Rudi Merljak, sekretar urada za Slovence v zamejstvu in ga.Jasna Ilić, tajnica slovenske izseljenske matice.

Pod budnim očesom Claudie Sovre so plesalci oživili odlomke iz klasičnega repertoarja MSB: ognjevito Carmen, nežno Mikaelo, Valse fresco, prelestni lutki, Plavo ptico, variacijo Medore in sodobnejše 4 zadnje pesmi, lastno koreografij deklet, program so dopolnili z dvema sodobnima točkama  dijakinj KGBL. Večer pa so zaključili z vedro koreografijo prof.Evelyn Téri, postavljeno prav zanje na piranskem poletnem festivalu Let’s joke.

V čarobnem prostoru, nekoč cerkvi, je bilo premalo sedežev za vse obiskovalce in želja, da to prvo sodelovanje ne bo zadnje, ostaja zaveza tako istrskih društev kot DBUS in Mija Basailovića.

Baletu ostaneš zavezan za vedno, je bila njegova misel ob slovesu…

Date

23.10.2015
Expired!

Lokacija

Kulturni dom Poreč, Hrvaška
Kategorije

Organizator

Društvo baletnih umetnikov Slovenije