Home arhiv-dogodkov-dbus BALETNI KONCERT MADŽARSKE BALETNE AKADEMIJE

BALETNI KONCERT MADŽARSKE BALETNE AKADEMIJE

Avditorij Portorož, sobota, 7. maj 2016


Program:

PAQUITA

Glasba

Ludwig Minkus

Koreografija

Marius Petipa

Entrée

VI., VII., VIII. in IX. stopnja študentov Madžarske plesne akademije

Pas de deux

Adrienn Tiszai, Balázs Lőcsei

Pas de trois

Yumeno Mashiko, Sodai Hanamura, Yumie Ota

Variacije

Kurumi Aoyama, Rebekah Cutts,

Adrienn Tiszai, Kentaro Takashima

Grand Finale

VI, VII, VIII in IX stopnja študentov Madžarske plesne akademije


VALPURGINA NOČ IZ OPERE FAUST

Glasba

Charles Gounod

Koreografija

László Seregi

Pas de deux

Eszter Sánta – Richárd János Márton

Belzebubov ples

Patrik Dávid – solo

Walter Macchiaroli, Kristóf Varga, Péter Horváth, Máté Brünn

Nubijski plesi

Boglárka Novák, Anna Yliaho

Venusov ples

Adrienn Tiszai – solo

Kristóf Kovács, Demeter Kóbor, Valér Somai, Kristóf Telenkó

Pas de six

Boglárka Kepess, Máté Varga

Yumeno Mashiko, Kentaro Takashima

Yumie Ota, Balázs Lőcsei


ŠTIRJE LETNI ČASI

Glasba

Antonio Vivaldi

Koreografija

Márta Molnár – Pomlad / Tavasz / Primavera

Andrea Merlo – Poletje / Nyár / Estate

Noémi Kulcsár – Jesen / Ősz / Autunno

Maged Mohamed – Zima / Tél / Inverno

Plešejo

Diplomanti Madžarske baletne akademije

Kurumi Aoyama, Rebekah Cutts, Boglárka Kepess, Yumeno Mashiko, Boglárka Novák, Yumie Ota, Eszter Sánta, Megan Streiff, Adrienn Tiszai;

Patrik Dávid, Sodai Hanamura, Balázs Lőcsei, Richárd János Márton, Kentaro Takashima, Kristóf Telenkó, Kristóf Varga, Máté Varga

z gosti

Pomlad: Krisztina Bounakova, Eszter Horányi, Zsuzsanna Pretzer, Miyu Takamori

Zima: Péter Horváth

Madžarska plesna akademija

Szakály György, rektor, profesor, prejemnik nagrade Kossuth, baletni mojster

Schanda Beáta, umetniška tajnica

Društvo baletnih umetnikov Slovenije

Tomaž Rode, predsednik

Zavod za kulturo in promocijo Lendava

Beata Lazar, v.d. direktorica

Avditorij Portorož

Dragica Petrovič, direktorica

JSKD OI Piran / ZKD Karol Pahor Piran

Elizabeta Fučur, vodja

Oblikovanje luči in vodstvo predstave

Nikolaj Bažika & Luj Gonc

redna sodelavca DBUS s prijaznim soglasjem Gledališke in koncertne dvorane Lendava

Inšpicient

Tomaž Čibej

Tehnika Avditorij Portorož / Tecnica Auditorio Portorose:

Borut Bažec & Elvis Zemljak


Zamujena priložnost?  Slovenski baletni učitelji res ne želijo videti in vedeti več?

Vprašanja se seveda zastavljajo ob letošnjem gostovanju Madžarske baletne akademije iz Budimpešte, ki ga je DBUS tako kot v preteklih letih organiziralo ravno z namenom, da si domači baletni strokovnjaki lahko ogledajo delo ene najboljših evropskih baletno izobraževalnih inštitucij.

Mladi učitelji, željni znanja in izkušenj vztrajno  povprašujejo po možnostih ogleda predstav vrhunskih baletnih šol in posameznih umetnikov. Prav oni so tisti, ki lahko učence baletnih šol navdušijo in povabijo k ogledu baletnih predstav, s čemer nadgrajujejo pouk v baletnih dvoranah. Ponavadi se veselijo baletnih predstav na bližnjih šolah, letne produkcije obeh konservatorijev so dogodki, ki si jih vsaj učitelji pridejo ogledat, ko pa bi lahko pokukali v delo tuje baletne šole, se pa najde kup izgovorov.

Si baletni učitelji res lahko dovolijo, da v imenu zaščite lokalnega egoizma mladim baletnim nadobudnežem onemogočajo ogled baletnih predstav? Fleksibilnost, ki si jo krojijo sami, ne pomeni izrabe in izgube učnega procesa, pač pa plemenitenje sanj tako učencev kot učiteljev ter trdega dela ob drogu in na odru. Mlajši učitelji si pravice, da se zaradi ogleda predstave pouk nadomesti in zgodi tudi izven vsakodnevnega drila v baletni dvorani, formalno morajo šele izboriti, je pa zatodolžnost in naloga starejših, da jim pomagajo, jih usmerjajo in informirajo, da bodo učenci napredovali in bodo v svetu konkurenčni. Da v učencih gori želja po  izkušnjah in primerjanju z vrstniki, gotovo potrjuje dejstvo, da se v času počitnic razbežijo po poletnih šolah po svetu. Ni jim težko odpotovati kamorkoli, problem pa nastane, ko bi si lahko ogledali izjemno baletno predstavo na domačem dvorišču.

Sodelovanje med Društvom baletnih umetnikov Slovenije in  Madžarsko baletno akademijo je simbioza pretoka baletne umetnosti na nivoju ustanov, ki se dopolnjujeta, žal pa ne med ustanovami kot so konservatorji in druge baletne šole. Omogoča vpogled v izjemno znanje, disciplino, raznolikost in umetniško vrednost diplomantov, ki na tekmovanjih prejemajo številne nagrade in nosijo sloves šole po svetu, na kar je rektor prof. Győrgy Szakály nedvomno zelo ponosen.

Baletni večer je prinesel raznolikost stilov, plesali pa so dijaki od VI. do IX. razreda. Uvodoma je v klasičnem sijaju zaživela PAQUITA (glasba L.Minkus) s suvereno solistko Adrienn Tiszai in partnerjem Balázsem Lőcseijem v pas de deuxju. Sledil je ljubek pas de trois z japonskimi dijaki, ki študirajo v Budimpešti, po zahtevnih variacijah, so vsi skupaj odplesali še finale. Baletno oko seveda najprej opazi izjemno čistost izvedbe in stilno dodelanost.

László Seregi je postavil igrivo, senzibilno in duhovito koreografijo VALPURGINA NOČ iz opere Faust Ch. Gounoda.Tehnično zelo zahteven pas de deux sta virtuozno odplesala Eszter Sánta in Richárd János Márton, fantovska energija je valovila v Belzebubovem plesu, gibčni Nubijki sta poudarili žensko nagajivost, prav božanstveno kot Venera pa je ob pomoči štirih fantov znova zablestela Adrienn Tiszai.

Večer so z zanimivim izborom, saj je vsak stavek postavil drug koreograf, zaključili z Vivaldijevimi ŠTIRIMI LETNIMI ČASI. Plesalci so komaj imeli dovolj časa preobleči kostume, saj so bili takorekoč vsi ves čas na odru, kar priča o ekstremnih naporih in izvrstni pripravljenosti.

Prav vsak od skoraj štirideset fantov in deklet je gledalce očaral z zrelostjo, homogenostjo izvedbe,  profesionalnim, resnim pristopom do plesa in do gledalcev, ki so najpogosteje komentirali, da so pozabili, da so bili na predstavi šole, ne pa profesionalnega ansambla.

Tehnološki razvoj je prinesel nove možnosti ogledov na youtubu ipd, a tisti najpristnejši stik gledalcev in plesalcev, se lahko zgodi le v živo. Lahko si le želimo in upamo, da nas madžarski baletni dijaki, kljub ignoranci slovenske baletne srenje, še kdaj počastijo s kakšno predstavo.

Res škoda, da radovednost ni prevladala nad samozadostnostjo, saj si je tokratno bero ogledala le peščica slovenskih baletnih zanesenjakov.

Date

07.05.2016
Expired!

Lokacija

Avditorij Portorož-Portorose
Kategorije

Organizator

Društvo baletnih umetnikov Slovenije