Home arhiv-dogodkov-dbus BALETNE SANJE: LUDUS SALTATORIUS & NAVIHANKA

BALETNE SANJE: LUDUS SALTATORIUS & NAVIHANKA

PREMIERA BALETOV LUDUS SALTATORIUS IN NAVIHANKA


Tartinijevo gledališče Piran, 28. november 2010


28. novembra 2010 je Društvo baletnih umetnikov Slovenije v Tartinijevem gledališču v Piranu uprizorilo premiero baletnega večera z naslovom Baletne sanje, sestavljenega iz dveh krajših baletov.
Prvi nosi naslov Ludus Saltatorius ali Ples in je venček treh baletov, s katerimi je Društvo baletnih umetnikov Slovenije obeležilo praznovanje mednarodnega leta največjega mojstra v srce segajočih klavirskih melodij, skladatelja Frédérica Chopina ob njegovi 200 letnici rojstva, ter leta slovenskega skladatelja, mojstra harmonij in ritmov, Marjana Lipovška ob njegovi 100. letnici rojstva.
Prvega z naslovom Ob Chopinu je na Chopinov Nocturno op. 27 št. 2 koreografirala Alena Medič, v njem pa je zaplesala skupaj s Katarino Čegovnik in Lizo Šimenc. Tudi Dana Petretič in Siniša Bukinac sta za svojo novo koreografsko plesno delo izbrala Chopinovo glasbo, in sicer Nocturno op. 9 št. 2 ter Walse št. 6, poimenovala pa sta ga After the Storm. Tretji balet na glasbo Marjana Lipovška je ustvaril priznani slovenski koreograf, dobitnik strokovne nagrade Pie in Pina Mlakarja za življenjsko delo na področju baletne koreografije, Vlasto Dedovič. Balet je poimenoval po originalnem naslovu skladbe Vóznica (Vóznica za klavir), koreografiral pa ga je za osem mladih baletnih plesalk, Katarino Čegovnik, Majo Kapitler, Kristino Kolle, Karmen Kobe, Marjetko Kosovac, Petro Pibernik, Marto Ramovš in Lizo Šimenc.

V drugem delu večera je bila na sporedu krajša verzija baleta Navihanka (La Fille mal Gardée) v enem dejanju. Verzija vključuje najmikavnejše melodije in atraktivne odlomke celovečerne verzije ter jih povezuje v celovito vsebinsko obliko. Vloge za razliko od originalne verzije celovečernega baleta pa nosijo slovenska imena, tako je Colas na primer Peter, Alain pa Bine.
Balet po dramaturški zamisli priznane slovenske baletne umetnice, Maruše Vidmar, sta poleg Vidmarjeve koreografirala še Vlasto Dedovič, ki se je poigral s kokošmi ter komičnim likom Bineta ter Vojko Vidmar, ki je v plesne korake prenesel enega od najznačilnejših in najduhovitejših plesov iz baleta, ples s coklami vdove Simone. Glede na atraktivne variacije in pas de deuxe ter komične inserte je balet Navihanka primeren za vse starostne skupine – otroke, mladino in vse, ki so mladi po srcu. V glavnih vlogah so na premieri nastopili Alena Medič (Liza), dramska igralka Nadja Strajnar Zadnik (vdova Simona), Gregor Guštin (Peter), Ivan Greguš (Bine), Boštjan Luštrik (Binetov oče Tomaž), Lizine prijateljice so bile Katarina Čegocvnik, Kristina Kolle, Petra Pibernik in Liza Šimenc, Petelin Kaja Kapiter, Kokoši pa Marta Ramovš, Karmen Kobe, Marjetka Kosovac in Ines Mandelj.

Gledališki list (pdf)

Date

28.11.2010
Expired!

Lokacija

Tartinijevo gledališče Piran
Kategorije

Organizator

Društvo baletnih umetnikov Slovenije