Home arhiv-dogodkov-dbus 7. REVIJA KLASIČNO BALETNIH ŠOL IN DRUŠTEV REPUBLIKE SLOVENIJE

7. REVIJA KLASIČNO BALETNIH ŠOL IN DRUŠTEV REPUBLIKE SLOVENIJE

Koncertna in gledališka dvorana Lendava, 26.1.2013 ob 15:30 (zaključena)


Revije baletnih šol in društev Republike Slovenije v organizaciji Društva baletnih umetnikov Slovenije so postale tradicionalne. V prekrasnem ambientu Gledališke in koncertne dvorane v Lendavi smo pod častnim pokroviteljstvom predsednika Republike Slovenije Boruta Pahorja pospremili že sedmo po vrsti. 
V smislu popularizacije baletne umetnosti se revija seli po različnih krajih v Sloveniji, vse od prve v Celju leta 2005, druge v Sežani leta 2006, tretje na Bledu leta 2008, četrte v Rogaški Slatini leta 2010, pete v Zagorju leta 2011, šeste v Portorožu leta 2012 do letošnje sedme v Lendavi.
Organizacijski odbor v sestavi Ana Vovk Pezdir, pobudnica revij in predsednica, Tomaž Rode, predsednik DBUS, Darja Sebastian, tajnica DBUS, Tanja Šimonka, direktorica Zavoda za kulturo in promocijo Lendava, in inspicient Igor Mede se je potrudil izpeljati prireditev v zadovoljstvo vseh nastopajočih in gledalcev. Častni gost in slavnostni govornik je bil župan občine Lendava mag. Anton Balažek.
Tokratna statistika beleži manjše število nastopajočih šol in mladih baletnih nadebudnežev, saj je recesija dosegla tudi tako pomembno sfero udejstvovanja otrok, kot je baletno šolanje. Za samo šolanje se nekako najde sredstva, za dodano vrednost, kar revije nedvomno so, pa zmanjka denarja.
Kljub temu je nastopilo šestnajst šol in baletni učitelji so predstavili paleto raznovrstnih koreografij, od najmlajših devetletnikov, ki komajda znajo obuti baletne copate, do tistih, ki se že urno vrtijo na konicah prstov. Koreografije so bile postavljene na novo, prav za te otroke, kar je tudi v skladu z razpisom za revijo, saj želimo vzpodbujati ustvarjalnost baletnih učiteljev. 
DBUS želi razgrniti čim širšo izmenjavo mnenj in vtisov na sestanku, ki ga tako kot v lanskem letu po reviji, sklicuje kmalu po reviji. V lanskem letu je bila izražena želja po dodatnih seminarjih za učitelje baleta, zato je DBUS novembra 2012 organiziral zelo uspešen seminar klasičnega baleta s prof. Johnom Bliekendaalom v Ljubljani. 
Misel, ki jo je izrekla gospa Ana Vovk Pezdir – »Neodtujljiva pravica vsakega otroka je, da svoje sanje in želje, povezane s plesom, tudi uresniči« – ostaja vodilo organizatorja DBUS tudi na prihodnjih revijah. 

 

Date

26.01.2013
Expired!

Lokacija

Gledališka in koncertna dvorana Lendava
Kategorije

Organizator

Društvo baletnih umetnikov Slovenije